21 reviews
9.3 / 10

Doen wat je leuk vindt

Doen wat je leuk vindt

In 1998 besloot ik alleen nog maar te doen wat ik echt leuk vond: communicatieadvies, tekstschrijven, trainingen ontwikkelen en geven. Daar hoorde voor mij zelfstandig ondernemerschap bij. De spanning van het vinden van een opdracht, het zoeken naar de juiste oplossingen, meedenken, de vrijheid. Nog elke dag kan ik genieten van de stap die ik in 1998 zette. Dat er ook ‘gedoe’ hoort bij dat zelfstandig ondernemerschap heb ik altijd wel een beetje onderschat.

Het vinden van de juiste werkvormen, contracten, facturen, samenwerkingen. In het begin van het opzetten van mijn bedrijf Lime C, had ik geen idee hoe ik moest groeien. Elke keer als er genoeg werk was, nam ik iemand aan in vast dienstverband. Heel blij werd ik niet van het managen. Ik wilde terug naar de vrijheid en koos een businessmodel van samenwerkingen met zzp’ers en ondernemers. We regelen alles onderling prima, we krijgen energie van samen ondernemen en toch duidelijk de eigen verantwoordelijkheid hebben. Wij hebben samen het gevoel dat het prima loopt, wij blij, klanten blij. Maar het administratieve deel lijkt steeds ingewikkelder te worden. Wet en regelgeving verandert. Doe ik het allemaal wel goed? Ik weet dat ik hierin niet de enige ben en zeker nu de discussie is opgelaaid over het al dan niet verdwijnen van de VAR en het alternatief van modelovereenkomsten maakt het de wereld niet eenvoudiger terwijl ik gewoon mijn werk goed wil doen, mijn klanten graag wil helpen en energie krijg van mooie samenwerkingen en creatieve oplossingen. Met straks meer dan 1 miljoen zzp’ers begrijp ik ook wel dat de overheid belangrijke inkomsten misloopt. Jammer alleen dat ze probeert zzp-schap te ontmoedigen in plaats van te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Een van mijn klanten maakt zich druk over duurzame ontwikkelingen in de flexmarkt. De afgelopen tijd heeft het team van Lime C samen met de klant hard gewerkt om het online platform www.eerlijkeflex.nl in de lucht te krijgen. Het bijzondere van dit platform is dat er visies, meningen en reacties te vinden zijn van deskundigen, wetenschappers, trendwatchers en zzp’ers. Het doel is te zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de flexmarkt duurzaam te ontwikkelen. Stiekem hoop ik dat dit initiatief gaat bijdragen aan ondernemersgemak: minder administratieve rompslomp en meer mogelijkheden om flexibel te ondernemen, wat volgens mij de economie alleen maar ten goede komt.

Ben jij zzp’er, ondernemer of huur je juist mensen in als opdrachtgever? Je kunt je visie ook delen op www.eerlijkeflex.nl. En voor zzp’ers is er nog iets extra’s: naast het online platform komt er ook een boek, zzp’ers kunnen hieraan meeschrijven. Interessant want zo werk je ook nog eens aan je eigen zichtbaarheid! Meedoen? Dat kan heel eenvoudig! www.eerlijkeflex.nl/boek

Astrid Warntjes

 

terug naar het overzicht